Hangulat adó / Set the mood

Pickin' On Series - Oppression (Remix by The Human Experience)

Közszolgálati konzultáció

2018. október 08.

Több tízezren nyilvánítottak véleményt ( ATVzrt )

Public Sector Workers Need a Pay Rise!

A közszférában is megalapozott követelés a béremelés! ( EPSU )

SZEF-ÉSZT Akadémia 11.

2017. november 18.

"Quo vadis magyar felsőoktatás?"

Ceytun Budapest

2016. április 22 - 24.

What is the role of trade unions in society? - Traditions vs. trends - Manifesto

Hozd rendbe a dolgokat - szakszervezettel.

( Film by John Wood, UK )

Megalázó, tisztességtelen, nyomorúságos: többek közt így jellemzik havi keresetüket 45 év alatti kutatók Magyarországon

2018. október 01.

1535 önkéntes résztvevő válaszai alapján felmérés készült a 45 év alatti kutatók helyzetéről Magyarországon. Az MTA által kezdeményezett felmérés eredményei szerint a fiatal kutatókat mindenekelőtt az alacsony jövedelmek, a kutatási forrás hiánya, illetve a szakmai karrierút kiszámíthatatlansága tántorítja el a tudományos pályától. Az orvosi terület kutatói tartották a legvalószínűbbnek, hogy öt éven belül külföldre költöznek. További részletek itt és itt, a teljes jelentés itt: pdf.


A tudomány és a kultúra mindenkié, senki nem veheti el tőlünk!

2018. szeptember 28.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ), a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) közös nyilatkozatot adott ki, és közös sajtótájékoztatót tartott a 2018. szeptember 28-29-ei Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat alkalmából. Az eseményről tudósítást olvashatunk a merce.hu oldalán itt, és beszámolót láthatunk a HírTV híradójában itt (03:30 és 06:45 időpontok között).


A tudomány és innováció területén dolgozók helyzetének és véleményének felmérése

2018. július 10.

A TUDOSZ elnöksége 2018-ban is kérdőívvel fordul a tudomány és innovácó területén dolgozókhoz annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben felmérje és megismerje a munkavállalók helyzetét és véleményét mindazon kérdések kapcsán, melyek jelentőséggel bírhatnak a munkavállalók szélesebb körei számára többek közt munkavégzésükkel, munkahelyi viszonyaikkal és megélhetésükkel kapcsolatban. Az anonim módon kitölthető kérdőív ezen az oldalon keresztül érhető el.


A TUDOSZ megalakulásának 30. évfordulója

2018. június 25.

Idén június 25-én volt 30 éve, hogy megalakult a TUDOSZ. Ennek alkalmából a szakszervezet konferenciát rendezett, melyre az évforduló napján került sor a Benczúr hotelben, Budapesten. A konferencia keretében egyrészt visszatekintettünk az elmúlt harminc év történéseire, a három évtizednyi munkavállalói érdekvédelmi tevékenységre, másrészt előre tekintettünk a következő évek szakszervezeti feladataira. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek és előadónak, hogy részvételükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az évfordulóról egy sikeres konferencia keretében emlékezhettünk meg.


Miért vannak az MTA kutatóintézeti támogatások az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervezett költségvetésében?

2018. június 19.

A kapcsolódó előzetes egyeztetések elmaradása miatt meglepetésként érhette az MTA-t és kutatóintézeteinek dolgozóit a 2019. évi költségvetés tervezete, melyben az ITM előirányzatai között szerepel többek közt több mint 20 milliárd forint, MTA kutatóintézetek, kutatóhelyek és kutatói pályázatok támogatására fordítandó összeg. A munkavállalók széles körét érintő kérdés kapcsán a TUDOSZ elnöke levélben fordult az illetékes miniszterhez. A miniszter válaszlevele itt érhető el.


Szakszervezetek a Városligetben

2018. május 1.

A munkavállalók nemzetközi szolidaritási napján, május 1-jén, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) konföderációk idén közös programokkal várták az érdeklődőket Budapesten a Városligetben. Az 1890. május 1-jei eseményekre emlékezve délelőtt 10 órakor került sor a szakszervezeti emlékkő megkoszorúzására (térkép), majd 11 órától az érdeklődők a szakszervezeti nagysátorban vehettek részt a "Mit üzenünk az Orbán kormánynak?" című fórumon. Meghívók és kiáltvány itt és itt.


Igazságos munkavállalói mobilitást az Európai Unióban!

Schliersee, Németország, 2017. március 10-12.

A Közép-Európai Fiatal Szakszervezeti Tagok Hálózata (Central European Young Trade Unionist Network, Ceytun) 2017 tavaszán a németországi Schliersee városában tartotta 8. találkozóját, melyen Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból és Szlovákiából érkezett fiatal szakszervezeti tagok a munkavállalók Európai Unión belüli mobilitásával kapcsolatos problémákról, azok megoldási lehetőségeiről, és a szakszervezeti mozgalom ezzel kapcsolatos feladatairól folytattak megbeszéléseket. A találkozó közös gondolkodás útján kialakult következtetéseit a résztvevők kiáltvány formájában is megfogalmazták, ami itt olvasható magyarul és angolul.

Digitális gazdaság: készülj fel a munka új világára!

Pozsony, Szlovákia, 2016. szeptember 30 - október 2.

A Közép-Európai Fiatal Szakszervezeti Tagok Hálózata a 2016 őszén Pozsonyban tartott 7. találkozóján a digitalizáció (a digitális technológia és infrastruktúra térhódítása) munka világára kifejtett hatásaival és az ezek következtében előálló problémákkal foglalkozott. A digitalizációs folyamat következtében a munka világa gyökeres átalakulások előtt áll, a szakszervezeteknek pedig fel kell készülniük arra, hogy enyhítsék azokat a negatív hatásokat, melyek az átalakulás időszakában a munkavállalók széles körét érinthetik, különösen azokat, akiknek munkakörét az automatizáció révén gépek vehetik át. Szó esett arról is, hogy miképpen alakul át a szakszervezeti érdekvédelmi tevékenység az olyan ma még "atipikusnak" nevezhető foglalkoztatási formák széleskörű elterjedésével mint például az internet segítségével végzett távmunka. Részletesebb beszámolók is olvashatók a találkozóról magyarul és angolul.

Európa összefog a béremelésért!

Az Európai Szakszervezeti Mozgalom béremelést követel az európai dolgozók részére. A 2008-as pénzügyi-gazdasági válság negatív hatásait az európai országok megszorításokkal igyekeztek ellensúlyozni arra hivatkozva, hogy a bérek visszafogásával lehet az európai régió gazdasági versenyképességét helyreállítani. A folyamat része volt a kollektív érdekérvényesítés és a szakszervezeti mozgalom lehetőségeinek gyengítése is. A válság kezdete óta immár közel egy évtized telt el, de a megszorítások politikája továbbra is alacsonyan tartja a béreket Európa országaiban, miközben egyre fokozza a szociális egyenlőtlenségeket. És mindezt szinte a semmiért, hiszen az alacsony bérek ma már a gazdasági fejlődésnek inkább gátjai mint elősegítői. Az Európai Szakszervezeti Mozgalom ezért európai szintű összefogást hirdetett meg annak érdekében, hogy véget vessen a megszorítások politikájának, és Európa munkavállalói részére kiharcolja az indokolt és szükséges magasabb fizetéseket. A mozgalom kiemeli, hogy elfogadhatatlannak és indokolhatatlannak tartja a munkajövedelmek magas és alacsony szintjét biztosító EU tagországok között jelenleg fennálló munkavállalói jövedelemkülönbségeket.